FORGOT YOUR DETAILS?

Τζούντο. Απεβίωσε το Μ. Σάββατο ο Αργύρης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του ΑΟΠΑ

by / Friday, 24 April 2009 / Published in ΝΕΑ


Απεβίωσε το Μ. Σάββατο (18/4/2009), σε ηλικία 87 ετών, ο Αργύρης Παναγιωτόπουλος, μια από τις σημαντικότερες αθλητικές προσωπικότητες της τελευταίας πεντηκονταετίας. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του αθλητισμού και πολλοί φίλαθλοι.
Υπήρξε ιδρυτής του ΑΟΠΑ (Αθλητικού Όμιλου Παραδείσου Αμαρουσίου) και διετέλεσε επί 53 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του. Στα χρόνια αυτά είχε διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας σε πέντε Ελληνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, στις τέσσερις από τις οποίες ήταν επίτιμος Πρόεδρος.
Ο Αργύρης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και μετακόμισε οικογενειακώς στο Μαρούσι το 1934. Το 1940 έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην ΑΣΟΕΕ. Το 1948 έχοντας ήδη δυο πτυχία έδωσε γράφτηκε στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μέχρι το 1978 που συνταξιοδοτήθηκε.
Το 1948 ιδρύει τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Θωμά και ξεκινά την πολύπλευρη δράση του για τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Με δικές του ενέργειες λειτούργησε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Θωμά, πραγματοποιήθηκαν μεγάλα τεχνικά έργα και θεσμοθετήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής. Το 1956 ίδρυσε το ιστορικό Αθλητικό Όμιλο του Αγίου Θωμά Παραδείσου, ένα σημαντικό σύλλογο με εξαιρετική 50ετή δράση. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3.500 Μαρουσιωτόπουλα γνώρισαν τη χαρά του αθλητισμού μέσα σ’ αυτό το σύλλογο και 400 Πανελληνιονίκες και Βαλκανιονίκες αθλητές “γεννήθηκαν” μέσα σε αυτό το αθλητικό σωματείο.
Παράλληλα με δικές του ενέργειες ενοικιάζεται το γκαράζ του Α’ ΚΤΕΛ επί της Λεωφ. Κηφισίας, όπου εκεί κατασκευάζονται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ, τα οποία άρχισαν να λειτουργούν από το 1958. Στην πορεία ιδρύθηκαν τμήματα βόλλει, μπάσκετ, στίβου, πάλης, πυγμαχίας, άρσης βαρών, σκοποβολής, τοξοβολίας, ποδηλασίας και φυσικά Τζούντο (Χεκήμογλου, Πουλημένος, Καλαμάρης, Τσόγκας και άλλοι πολλοί προέρχονται από το τμήμα αυτό). Το 1982 ο ΑΟΠΑ βρέθηκε να καλλιεργεί συνολικά 18 Ολυμπιακά αθλήματα και να είναι μέλος των αντίστοιχων ομοσπονδιών.
Ο Αργύρης Παναγιωτόπουλος γνώστης της αθλητικής νομοθεσίας όσον και της τεχνικής των διαφόρων αθλημάτων προτιμήθηκε στην κατάκτηση επίλεκτων θέσεων της ελληνικής αθλητικής κοινωνίας. Η θέση του Επίτιμου Προέδρου σε τέσσερις από τις σημαντικότερες αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας, Άρσης Βαρών, Τένις, Πάλης και Τζούντο, αποδεικνύει το γεγονός της πανελλήνιας αναγνώρισης του ως εξέχουσα προσωπικότητα και το μέγεθος της προσφορά του στον Αθλητισμό.
Διετέλεσε μέλος σε τρεις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες όπως η FILA (πάλης) UCI (ποδηλασίας) και της IWF (άρση αβρών) που τον εξέλεξαν μέλος της Διοικήσης τους.

 

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και μέλος του ΑΟΠΑ κ. Προυσαλίκας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης κ. Κολυμπάδης, ο Γ. Γραμματέας της Άρσης Βαρών κ. Σκιαδάς, παλαιά μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πολλοί άλλοι. Η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο αρκέστηκε σε ένα στεφάνι και ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν από ένα μήνα περίπου ο ΑΟΠΑ (ιδρυτικό μέλλος της Ομοσπονδίας) διαγράφηκε από την ΕΟΤ ως μη ενεργός, παρότι το τμήμα υφίσταται ακόμα και λειτουργεί κανονικά αλλά χωρίς μεγάλη αγωνιστική παρουσία!

Leave a Reply

TOP